Датська архітектурна компанія BIG завершила в Копенгагені будівництво найчистішої в світі електростанції CopenHill, що працює на відходах. На даху будівлі розташовується штучний лижний схил, доступ до якого відкритий протягом року. CopenHill також відома як Amager Bakke – це електростанція, розташована на промисловій набережній, виробнича потужність об’єкта полягає в щорічній здатності переробляти 440 000 тонн відходів на чисту енергію.

Об’єкт проектувався як будівля з подвійною інфраструктурою. На даху будівлі прокладені пішохідні стежки, висаджені дерева, а також є лижна траса. Крім іншого, на фасаді розташовується найвищий в світі штучно створений скалодром. Бьярке Інгельс (Bjarke Ingels), засновник компанії BIG підкреслив, що CopenHill є однією з найбільш нестандартних архітектурних споруд світу.

Будівля настільки органічно вписалася в міський ландшафт, що її можна навести як приклад гедоністично сталої споруди. Подібні будівлі не тільки привабливі зовні, але і більш функціональні і корисні для городян. Проект заводу CopenHill площею 410000 квадратних метрів став переможцем міжнародного архітектурного конкурсу в 2011 році, а два роки по тому будівля почала будуватися, а в даний час будівництво завершено і тепер конструкція допомагає Копенгагену досягти глобальної мети – стати першим в світі містом з нейтральним рівнем викидів вуглецю до 2025 року.

CopenHill має клиноподібну форму, похилий дах з лижною трасою і блоковий фасад, сконструйований з алюмінієвих блоків заввишки 1,2 і шириною 3,3 метра і складених в шаховому порядку. Усередині будівля заповнена обладнанням по переробці відходів і виробництва електроенергії. Обладнання розраховане на переробку 440 тисяч тонн відходів і щорічне забезпечення центральним опаленням 150 тисяч датських будинків. Протяжність лижної траси CopenHill становить 400 метрів, а загальна відстань похилої поверхні – 9 км. Лижна траса проходить від вершини 90-метрової будівлі до низу, на половині дистанції є поворот на 180 градусів.

Відвідувачі можуть піднятися наверх, використовуючи ліфт-платформу, скляні ліфти або підйомники. На бічній поверхні будівлі знаходиться скалодром, а на даху розташовується бар, зона для кросу, пішохідні та бігові доріжки і сад. Цей сад розроблений співробітниками компанії SLA Architects і являє собою «живу зелену зону» для птахів, комах і квітів, рослини поглинають тепло, очищають повітря і зводять до мінімуму кількість води в зливових стоках. У будівлі CopenHill є десять адміністративних поверхів, центр проведення семінарів і конференцій з питань сталого розвитку. Всі зали освітлюються природним чином через вікна, розташовані між алюмінієвими блоками. На даху розташовується димохід, що випускає кільце пара кожен раз, коли в атмосферу викидається 250 кг діоксиду вуглецю.

Автор: Марина Шост


Читайте також:

Автомобільні та виробничі компанії Німеччини масово впроваджують IoT

У Нідерландах з’явиться найбільший в Європі парк електричних автобусів

Коментарi