Кожен третій споживач в Великобританії викидає продукти тільки тому, що у них закінчується термін придатності. Однак за даними експертів, 60% викидаються по всій країні товарів, термін придатності яких закінчився (загальною сумою на 12,5 млрд. фунтів), якийсь час ще безпечні для вживання, якщо зберігаються при правильних умовах у холодильнику.

Дослідники Королівського лондонського коледжу розробили спеціальні електричні давачі газу на паперовій основі (Paper-based electrical gas sensors або PEGS) для виявлення виділення аміаку і триметиламіну з продуктів, які зберігаються довше терміну вживання, зазначеного на упаковці. Собівартість таких чіпів становить всього 2 цента. Зчитувати свідчення з пристроїв можна, використовуючи звичайний смартфон. Таким чином, дізнатися, чи не зіпсувалася сосиска або рибне філе, можна просто одним наближенням смартфона до давача, наклеєного на продукт.

Фахівці, які розробили PEGS, підкреслюють, що устрій давача надзвичайно простий, а сам прилад безпечний і для продукту, і для навколишнього середовища. Він виготовлений з біорозкладаного матеріалу, нетоксичного та екологічно чистого. Давачі обладнані мітками «ближнього радіозв’язку» (NFC), тому можуть зчитуватися усіма мобільними пристроями, що знаходяться на відстані декількох метрів. Вони ефективно працюють практично при 100% вологості, споживають мінімальну кількість енергії і чутливі тільки до агресивних газів, що виділяється в процесі розпаду білкової їжі.

Під час лабораторних випробувань упакованої риби та курятини PEGS швидко і точно вловлювали будь-яку кількість газів, що виділяються з продуктів при псуванні. Вони перевершили аналогічні більш дорогі пристрої, що використовуються, наприклад, у молочному виробництві або на м’ясокомбінаті. Розробка унікальна, вона в кілька разів здешевлює процес контролю якості харчових продуктів, отже, побічно впливає і на формування ціни товару.

PEGS – перші в історії комерційно життєздатні давачі свіжості їжі. Провідний автор дослідження, фахівець Imperial Department of Bioengineering при Королівському лондонському коледжі, доктор Фірат Гедера (Firat Güder) повідомив, що використання таких пристроїв скоротить нераціональні витрати громадян на покупку їжі, і дозволить уникнути небезпечних кишкових захворювань внаслідок вживання простроченої риби, м’яса або ковбасних виробів .

Експерт підкреслив, що в супермаркетах такі пристрої з’являться вже в найближчі три роки. До теперішнього часу не існувало комерційно вигідного способу контролю якості купленої їжі. У літній період кількість отруєнь відчутно зростає, оскільки багато хто навіть не уявляє, як правильно зберігати сирі м’ясні чи рибні продукти, напівфабрикати і готові страви.

Величезна кількість харчових продуктів упакована у пластик, і магазини викидають такі товари також в упакованому вигляді. Цей пластик забруднює навколишнє середовище, шкодить планеті, – підкреслив доктор Гедера. Продукти, у яких термін придатності добігає кінця, магазини можуть реалізувати за зниженими цінами (і багато хто так і робить). Таким чином, реалізатори не будуть нести збитки і захистять планету від надлишків пластика.

Автор: Тетяна Козодой


Читайте також:

У MIT створили сенсорну рукавичку, яка допомагає роботам розпізнавати об’єкти на дотик

«Розумні» навушники Blade контролюють стан спортсмена під час бігу

Коментарi