Шість трендів сільського господарства і фуд-індустрії в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні

Перше місце в рейтингу подій агросектора за 2018 рік займають тренди азіатської продовольчої системи і агросектора. Спільне дослідження The Economist Intelligence Unit і Cargill встановило шість таких глобальних напрямків:

  • урбанізація (перехід ринку продажів і виробництва з сільської інфраструктури в міську);
  • підвищення енергоємності раціону (люди купують і їдять більш калорійну їжу);
  • ставка сільського господарства на дослідження і наукові розробки;
  • підвищений інтерес до прозорості ринку сільськогосподарських товарів (відкриті дані про постачальників, кількість проданої продукції, технологіі вирощування культур і т.д.);
  • чітка продовольча політика.

На думку виконуючого директора компанії Kerry в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні Джона Савадж, в світі зросла кількість споживачів, що належать до середнього класу, а також збільшилася кількість авіаперельотів. Така тенденція сприяє розвитку ринків сільськогосподарської продукції в Південно-Східній Азії. Експерти впевнені, що людям потрібні нові смаки, цікаві продукти – це відкриває нові можливості для зростання бізнесу. Спосіб життя людей змінюється, населення зростає, як наслідок, в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні збільшується прибуток компаній від продажу харчових продуктів – за 2018 рік зростання доходів компаній склало 13,1%.

Аналітики відзначають тут зростання популярності кави, сирів, а також гострих страв (японських, корейських, тайваньських). У Таїланді, наприклад, зростає споживання м’яса – в 2018 році держава була визнана The Centre of Excellence for Meat (Центр передового досвіду м’ясного виробництва).

Гігантська вертикальна ферма
Ще одна цікава подія 2018 року в галузі сільського господарства – створення в Сінгапурі найбільшої закритої вертикальної ферми площею 20 000 кв. м. Творцем ферми є компанія VertiVegies. Спорудження, розташоване в регіоні Лім Чу Канг, не має аналогів у країні. Очікується, що ферма буде виробляти безліч сортів зелені, екологічно чистих овочів і фруктів, а також мікрогрін (проростки насіння рослин). Завдяки фермі, місцеві сільські господарства і виробники продуктів харчування зможуть продавати населенню по-справжньому якісний, органічний продукт. Здача об’єкта в експлуатацію запланована на травень 2019 року.

Oceanus Aquapolis City
Крім диво-ферми в Сінгапурі заплановано створення продовольчого міста – Oceanus Aquapolis City. Місто буде розташоване на березі Сінгапурської протоки. За попередньою інформацією в Aquapolis почнуть вирощувати класичні та гібридні овочі, морські водорості і навіть рибу. Для підтримки функціонування об’єкта потрібна мінімальна кількість робітників, а управління і координацію роботи всієї техніки виконуватимуть системи штучного інтелекту та IoT. У проекті беруть участь компанії Oceanus, Shaw Investment Holdings і China Construction. Якщо проект затвердять, продовольче місто побудують в південній частині Сінгапуру.

Безпечні ароматизатори
Цікава тенденція 2018 року була відзначена у доповіді компанії International Flavors and Fragrances (IFF) – аналітики звернулися до світових виробників ароматизаторів, підкресливши, що спосіб життя споживачів і їх смакові звички в останні роки стрімко змінюються. Все більше людей віддають перевагу ароматизаторам, безпечним для здоров’я. Споживачі активно цікавляться складом продуктів, вивчають добавки. Наприклад, кімчі – рослинний ароматизатор – є прикладом здорової харчової добавки, він сприятливий для мікрофлори кишечника, тому може використовуватися при виробництві йогуртів, салатів, напоїв, солодощів.

Фуд-парк в Індії
В Індії на 2019 рік заплановано відкриття фуд-парку Khagaria (Мансі, штат Біхар), площею 283 280 кв.м. Місткість складів 40 000 тон: 10 000 тонн буде відведено під зерносховища, 5000 тонн – під холодне зберігання різних продуктів, 1500 тонн – на глибоку заморозку, на решті території розмістяться сучасні випробувальні лабораторії і рефрижератори). Очікуваний оборот складе 77,69 млн дол. Khagaria дасть робочі місця приблизно 30 тисячам фермерів. Загальна вартість проекту за попередніми підрахунками складе 19,8 млн дол.

Пальмова олія і з чим її їдять
Продовольчі компанії всього світу використовують пальмову олію для виробництва спредів, маргаринів, майонезів і жирів для смаження. У харчовій промисловості проблема використання пальмової олії піднімалася не один раз. Внаслідок цього деякі виробника стали замінювати продукт тваринним жиром або соєю. Сінгапурський виробник пальмової олії Golden Agri-Resources (GAR) повідомив, що використання даного продукту не заборонено, більш того, немає прямих доказів його шкоди. Однак, існує інша проблема – виробництво олії безпосередньо пов’язано з вирубкою незайманих тропічних лісів, а саме олійної пальми.

В даний час Малайзія припинила масштабну вирубку лісу, аграрний сектор країни розвивається з урахуванням охорони навколишнього середовища та поліпшення екологічного клімату і рівня життя місцевого населення.

Креветки з Китаю та Малайзії
Альянс між малайзійської компанією Koperasi Pelaburan Pembangunan Hartanah Perak Berhad і китайським виробником China Fubao Group призведе до створення тисяч робочих місць. Підприємства планують віддати ділянку в Букіт Малут (Лангкаві, Малайзія) площею 101 га під виробництво білої креветки. Щорічно планується виробляти близько 300 тонн продукту. Очікуваний дохід від проекту складе 386 млн дол. на рік.

Солодкий протеїн для життя без цукру
Чи можуть підсолоджені синтетичні білки замінити цукор? Виробник Amai Proteins (Ізраїль) стверджує, що так. Незважаючи на зростаючу кількість людей з ожирінням, в світі збільшується відсоток тих, хто відмовляється від цукру або переходить на його замінники. Солодкий синтетичний протеїн від ізраїльського виробника – це принципово новий підхід до відмови від білого цукру.
Технологія створення солодких білків носить назву Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD), продукт проходить ферментацію, не містить ГМО, має нульовий глікемічний індекс і відноситься до продуктів з “нульовою калорійністю”.

Всі права захищено.  Жодна частина статті не може бути використана в інтернеті для приватного або публічного використання без обов’язкового активного гіперпосилання на сайт everest.ua

 

Читайте також:

Технології AI в агро-комплексі

AI у харчовій промисловості: основні можливості та застосування “розумних” систем

Автор: Олена Семенчук


Коментарi