Фото: infarm.com

Infarm – берлінський стартап, який розробив технологію вертикального землеробства для продуктових магазинів, ресторанів і місцевих розподільчих центрів. Платформа Infarm є контрольованою екосистемою з ідеальною кількістю світла, повітря і поживних речовин. Це оптимальний набір умов, при яких рослини ростуть швидко і мають ідеальний смак.

В кінці минулого року Infarm відкрив міні-ферму в паризькому магазині мережі METRO. Вона була встановлена ​​в головному магазині рітейлера. 80-метрова квадратна вертикальна ферма розрахована на щорічне виробництво 4 тонн трав, зелені і мікрогрін екстра-класу. Таким чином, METRO в Парижі став повністю самодостатнім у виробництві цих видів продукції.

Стартап Infarm був заснований в Берліні в 2013 році братами Ерезом і Гаєм Галонска (Erez і Guy Galonska). Системи вертикального землеробства, розроблені братами, були придатні для вирощування будь-яких органічних рослин, не тільки трав або салатів, але навіть фруктів або овочів. Принцип модульної ферми дуже простий: стелажі розміщуються в різних районах міста (магазини, ресторани, школи, торгові центри), а покупець може вибрати найсвіжіші продукти на місці. Розподілена система спроектована так, щоб бути нескінченно масштабованою – користувач просто додає додаткову кількість модулів, якщо простір це дозволяє. Всі дані зберігаються в хмарі, а ферма управляється і контролюється з центрального пункту в Infarm.

Кожна ферма виглядає як великий холодильник з рослинами всередині. Установка регулює рівень освітлення, вологість, pH грунту, вентиляцію та інші фактори для створення самого сприятливого клімату. Всі ферми пов’язані між собою і дистанційно управляються центральною платформою, яка постійно навчається і самонастроюється, щоб кожний наступний урожай був кращим за попередній. Співробітники компанії відвідують ферми два рази в тиждень для збору врожаю і упаковки продукції, а потім саджають нові саджанці. Одна установка площею в два квадратних метра вирощує 8 тисяч рослин на рік, на цикл зростання витрачається на 95% менше води, ніж при традиційному землеробстві і для нього не потрібні пестициди.

Ідея стартапу полягає не тільки в тому, щоб виробляти більш свіжі і приємні на смак продукти або популяризувати забуті або рідкісні сорти трав і салатів, а й в тому, щоб усунути звичний ланцюжок поставок, який перестає бути ефективним і залишає велику кількість відходів. Замість того, щоб будувати великі ферми за межами міста і оптимізувати врожайність конкретних культур, а потім розподіляти продукцію по торгових точках, розробники запропонували створювати ферму там, де люди роблять покупки, працюють або їдять.

Саме запуск системи вертикального землеробства у Франції привів до отримання компанією Infam фінансування в розмірі 25 мільйонів доларів. Ці кошти дозволили компанії розширити мережу переносних ферм і розташувати їх в Дюссельдорфі, Франкфурті, Штутгарті, Ганновері, Цюріху, Амстердамі і Лондоні. Стартап виходить на європейські ринки, співпрацюючи з провідними мережами супермаркетів, тепер системи землеробства від Infam є і в Північній Америці. Також розробники випустили інноваційний продукт DC farm – виробничу базу Seed to Package, призначену для потреб розподільчих центрів роздрібних мереж.

Автор: Олена Семенчук


Читайте також:

Maths Robot: система підвищення врожайності ягідних культур

Безпілотники XAG дезінфікують поля від коронавірусу

Коментарi