За прогнозами Організації Об’єднаних Націй, до 2050 року населення міст Землі досягне 10 млрд. людей. Згідно з даними Barilla Center for Food & Nutrition, міські жителі споживають більшу частину продуктів, вироблених світовим сільським господарством і дотримуються більш ресурсоємних дієт (більше продуктів тваринного походження, оброблених продуктів з надлишком цукру, жиру і солі). У той же час багато міських жителів, особливо в районах з низьким рівнем доходу, відчувають голод або недоїдання, мають обмежений доступ навіть до недорогої їжі.

Футурологи налаштовані оптимістично: є величезна кількість способів, якими міста можуть себе прогодувати і створити зв’язки між сільською і міською системою харчування. Наприклад, в Мехіко організація CultiCiudad побудувала Huerto Tlatelolco – ліс з 45 сортами дерев, насіннєвий банк і ділянки для біоінтенсивного садівництва. У США компанія City Growers використовує міські ферми Нью-Йорка в якості навчальної лабораторії для дітей, де їх навчають взаємодіяти з природою. А в поселенні Калобей в північній частині Кенії міське сільське господарство підтримує біженців.

Багато підприємницьких організацій використовують свої ресурси і можливості для поліпшення процесів в сільському господарстві (високотехнологічні закриті ферми у Франції і Сінгапурі, мобільні додатки, що зв’язують міських виробників і споживачів в Індії і США).

Компанія Food Tank виділила 10 представників агросектору, які застосовують технології, підприємництво і соціальні інновації для трансформації міського сільського господарства.

  1. AeroFarms (США).
    Компанія будує і експлуатує вертикальні закриті ферми, щоб забезпечити місцеве виробництво корисної та поживної їжі, а також використовує аеропоніку для вирощування листової зелені без сонця або грунту в повністю контрольованому середовищі.
  2. Agricool (Франція).
    Стартап, який вирощує полуницю в контейнерах, розташованих в різних районах Парижа. Компанія модернізує старі контейнери, розміщує в них світлодіодні ліхтарі, систему аеронікі, що дозволяє вирощувати полуницю круглий рік. Контейнери використовують на 90% менше води, ніж звичайна ферма.
  3. BIGH Farms, (Бельгія).
    Проекти BIGH полягають у вирощуванні рослин методом аквапоніки в міських будівлях. У центрі Брюсселя є рибна ферма, теплиці і більше 2 тисяч квадратних метрів відкритих городів. З 2018 року компанія виробляє мікрогрін, трави, помідори і вирощує смугастого окуня.
  4. Bites (США).
    Мобільна платформа, яка що зв’язує міських фермерів, шеф-кухарів і клієнтів.
  5. BitGrange (Північна Америка).
    Платформа для навчання ведення сільського господарства. Програмне забезпечення BitGrange оцінює змінні середовища в режимі реального часу і повідомляє виробників через додаток для смартфона про необхідні дії, наприклад, про полив рослин.
  6. Bowery Farming, (США).
    Починаюча фермерська компанія, використовує програмне забезпечення і робототехніку для вирощування листової зелені і трав з мінімальною кількістю води і енергії.
  7. Farmizen, (Індія).
    Мобільна платформа, що надає сільським жителям ділянки землі під сільськогосподарські угіддя для вирощування екологічно чистих продуктів місцевого виробництва.
  8. Fresh Direct, (Нігерія).
    Стартап, який працює в області вертикального землеробства і гідропоніки для просування місцевої продукції та залучення молоді в сільське господарство.
  9. Gotham Greens, (США).
    Gotham Greens будує і експлуатує теплиці з контролем клімату. Теплиці, що працюють на енергії вітру і сонця, використовують гідропоніку для цілорічного вирощування салатної зелені і трав, використовуючи менше ресурсів, ніж звичайне землеробство.
  10. GrowUp Urban Farms, (Великобританія).
    Компанія розробляє комерційні рішення для виробництва контрольованого середовища для вирощування свіжих продуктів, риби і листової зелені в безземельних системах.

Автор: Олена Семенчук


Читайте також:

Agric-Vision – база аерофотографій для аналізу полів

Huvster III – закрита система вирощування овочів

Коментарi